Çekme belgeli araç nedir sorusuyla ilgili en çok merak edilen çekme belgeli araç alınır mı ve çekme belgeli araç masraflarına dair bilinmeyenleri yazdık.
Çekme Belgeli Araç Nedir?
Hayatımızda önemli bir yere sahip olan otomobiller ve motosikletler güncel hayatımızda gerek işe gidip gelirken gerekse gezerken ve hatta daha önemli zamanlarda vazgeçilmezimiz haline gelmiş durumdadır. Otomobil ve motosiklet alırken karşılaştığımız ve ekonomimizi önemli ölçüde rahatlatabilecek çekme belgeli araç ilanları ile ilgili merak edilenler ve çekme belgeli araç alınır mı? Sorunuza cevap olacak bilgiler için yazımızı okumaya devam edin.
- Çekme belgesi nedir?
- Çekme belgesi nasıl çıkarılır?
- Çekme belgeli araç nedir?
- Çekme belgeli araç kazalı mıdır?
- Çekme belgeli araç alınır mı?
- Çekme belgesi ile trafiğe çıkılır mı?
- Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarma masrafı ne kadar?
Bu yazımızda çekme belgeli araç satışı ile ilgili aklımıza takılan tüm soruları yanıtlamış olacağız.
Çekme Belgesi Nedir?
Çekme belgesi genellikle kullanılmayan, kazalı olan veya hurdaya ayrılmak istenen araçlar için çıkarılır. Çekme belgesi çıkarılan araç için çekme belgeli olduğu süre boyunca motorlu taşıtlar vergisi veya diğer borçlanmaların hiçbirini ödeme yükümlülüğü bulunmaz.
Çekme Belgesi Nasıl Çıkarılır?
Çekme belgesi çıkarmak istediğiniz aracınızın öncelikle tüm borçlarını (MTV, Trafik Cezası vb,) ödedikten sonra İl Emniyet Müdürlüğünde bulunan Trafik Şubesine gidip çekme belgesi çıkarmak için başvuru yapıp plakalarınızı teslim ederek aracınızı trafikten men etmiş olursunuz. Bu işlemin tamamlanması akabinde çekme belgesi çıkarılmış olur.
Araç Çekme Belgeli Ne Demek?
Çekme belgeli araç kullanılmadığı için MTV gibi vergi veya trafik cezası gibi borçların çıkmaması amacı ile plakası trafik şubesine teslim edilmiş ve trafiğe çıkarılması yasaklanmış araçlardır. Bu durumdaki araçlar kazalı olabileceği gibi hiçbir hasar almamışta olabilir. Çekme belgeli aracı bulunan kişi aracın kullanımından vazgeçtiği için borçlanmaların önüne geçmek adına bu belgeyi almıştır.
Çekme Belgeli Araç Kazalı Mıdır?
Çekme belgeli araç kazalı mıdır sorusuna net olarak bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü tüm çekme belgeli araçlar kazalı değildir. Sadece trafik kazası yaptıktan sonra bir süre trafikten men edilmek ve borç çıkmaması için çekme belgesi çıkarılabilir. Yani bütün çekme belgeli araçlar kazalı değildir.
Çekme Belgeli Araç Alınır Mı?

Çekme belgeli araç alınır ancak çekme belgeli araç alırken için dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır.
- İlk dikkat etmeniz gereken husus aracın neden çekme belgeli olduğunu öğrenmek olmalıdır. Eğer uzun süredir atıl vaziyette duran bir araç ise motor aksamında bazı sorunlar bulunabilmektedir.
- Herhangi bir arızaya sahip olup olmadığıdır. Bazı ekonomik yetersizlikler aracı yaptırmak yerine çekme belgesi almaya itmiş olabilir.
- Yaşanılan bir kaza sonrasında çekme belgeli alınıp alınmadığını kontrol etmekte oldukça önemlidir.
Çekme belgeli araç alınır mı? sorusu bu sebeple kendi inisiyatifinize kalmış ve kişisel tercihlerinizi belirleyerek karar vereceğiniz bir durumdur. Kesinlikle alınmasını tavsiye etmediğim araçlar motor aksamında sorun bulunan araçlar, pert kaydı gibi sorunların neden olduğuna dair incelemelerin yapılmadığı araçlardır. Çekme belgeli araç satışı ile ilgili merak edilenler için şu yazımızı okuyabilirsiniz.
Çekme Belgesi İle Trafiğe Çıkılır Mı?
Çekme belgesi araçlara borç yükü oluşmaması için çıkarılan bir belge olduğu için ve aynı zamanda çekme belgesi alınca trafik şubesine plakaları teslim edeceğiniz için çekme belgeli araç ile trafiğe çıkamazsınız. Anayasamızda yer alan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 21. Maddesine göre çekme belgeli araç ile trafiğe çıkmak yasaktır. Eğer çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa trafik ekipleri size 1.228 TL trafik cezası yazıp ehliyetinizden 10 puan silecektir.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?
Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak mümkündür. 2020 çekme belgeli araç trafiğe çıkarma masraflarını ve yapılması gereken işlemleri bu başlık altında size açıklayacağız.
- Öncelikle çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için yapmanız gereken işlemlerden bahsedelim.Çekme belgeli aracınızı trafiğe çıkarmak için öncelikle il/ilçe trafik şubesine dilekçe ile başvurmalısınız. Başvuru esnasında sizden istenilecek olan belgeler şunlardır;
- Ek-1 belgesi, (Trafik şubesinden temin edilir.)
- Başvuru dilekçeniz
- Aracınıza ait şoförler odası dosyası
- Araç sahibinin nüfus cüzdanı
- Araç trafik tescil belgesi
- Zorunlu trafik sigortası
- Araç muayene belgesi
Çekme belgeli aracınızı trafiğe çıkarabilmeniz için aracınızın muayenesini ve trafik sigortasını yaptırmanız gereklidir.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarma Masrafı
- Ek-1 Belgesi: 10 TL (Bu tutar iller arasında değişiklik gösterebilir)
- Aracınıza ait şoförler odası dosyası: 10 TL
- Trafik sigortası aracınızın marka model ve motor gücüne göre değişiklik gösterir.
- Araç muayene ücreti araç marka model ve motor gücüne göre 2020 yılı için güncel araç muayene ücretleri 174,64 TL ile 462,56 TL arasında değişmektedir.
- Plaka ve ruhsat yenilenmesi için ortalama olarak 50 TL gibi bir ücret çıkacaktır.
- Ayrıca ruhsat yenilenmesi için ruhsat yapraklarının her biri için 100 TL ödemeniz gerekecektir.
Çekme belgeli araç masrafları ile ilgili yukarıdaki maddeler çekme belgeli araç plaka masrafı ve çekme belgeli araç noter masrafını kapsamaktadır. Çekme belgeli araç nedir ile ilgili bu sorular haricinde merak ettiklerinizi yorumlar kısmında yazabilirsiniz.
Comments 2